Hitta motivet

Under sommaren kan produktiviteten sänkas något i ateljé-hörnan och påbörjade målningar får vila, men istället inspireras jag av naturen och hittar nya platser att gestalta.

Telefoner har idag ganska kraftfulla inbyggda kameror som räcker en bra bit när det gäller att ta referensbilder, sedan är det såklart en fördel att det är något som alltid finns till hands.

Har märkt att det oftast är en bättre approach att ge sig ut för naturens skull istället för jakten på motivet. När allt fokus ligger på att hitta ”rätt” motiv dyker den sällan upp, men när fokus istället ligger i att uppleva en plats brukar motivet dyka upp helt av sig själv. Nåt psykologiskt som är svårt att styra över antar jag.

En annan sak som fascinerar mig är hur en plats kan förändras så mycket i olika ljus och därför kunna gestaltas på så många olika sätt. Lägger man sedan till årstider som en variabel blir det ett oändligt antal potentiella motiv att måla från samma plats. Jag har några favoritplatser jag ofta besöker där motiven kommer till mig i olika utföranden.