Om mig

Erik Björkland
Härnösand

1982

Jag har i min karriär som illustratör, grafiker och animatör arbetat digitalt för att förmedla budskap, i min roll som konstnär är jag istället mer fri att förmedla en känsla istället för konkreta budskap.

Min konst handlar mest om positiva vibbar med ursprung från naturen.

20230516_185706~2

Vanliga frågor

Hur länge har du målat?

I någon form har konsten alltid varit en del av mig. Så långt tillbaka minnet sträcker sig har jag ritat, så som de flesta barn, men det har nog helt enkelt aldrig avtagit utan följt med mig och varit ett gott sällskap både under uppväxten och vidare in i vuxenlivet.

Att teckna och måla har hjälpt mig igenom tunga perioder som barn, genom uppväxten och in i vuxenlivet genom att fokusera på det fina och positiva, som en hävstång till sådant som trycker ner en. När jag i tonåren började måla allt mer i olja har färger och ljus blivit en viktig ingrediens i motiven. Min konst har utvecklats och lever med mig helt enkelt, den har gjort mig till den jag är idag.

Varför målar du i olja?

Oljans egenskaper passar mig och mitt sätt att uttrycka mig helt enkelt. Har testat det mesta, men oljan lyder mig bäst. Hur färgernas känns på paletten, blandar sig och möjligheterna som följer med lång torktid. Behöver inte vara mer komplicerat än så.

Gör du beställningar?

Det händer, men endast ett fåtal varje år i nuläget och beroende på motivet.

Vad är det för motiv du målar?

Mest naturmotiv från trakterna kring Höga Kusten, min närmiljö helt enkelt. Jag tar mina egna referensbilder som underlag till målningarna, det här är inte enbart för upphovsrättsliga skäl utan även för att känna in platsen, uppleva för att bättre kunna avspegla den. Undantag kan göras vid vissa beställningsjobb.

Besök mig gärna på mina sociala medier också: