Pengar på konsten

 Min konst handlar nästan uteslutande om att väcka bra känslor, vilket såklart är svårt att sätta en prislapp på…

Det här är svårt, det är givetvis så att jag vill tjäna pengar på min konst och se att andra också sätter ett värde i målningarna på det sätt jag själv gör, men det är inte bara på ett ekonomiskt plan utan även på ett emotionellt plan. Min konst handlar nästan uteslutande om att väcka bra känslor, vilket såklart är svårt att sätta en prislapp på.

okej, det här låter flummigt…

Jag vet att vi behöver mer glädje i världen, för det finns mycket mörker. Jag behöver därför mer positivitet och mitt målande är på så sätt egoistiskt, jag målar helt enkelt för att själv må bättre och det kommer jag alltid att göra för mitt eget välmående. Med det sagt finner jag också glädje i att andra tar del av (okej, det här låter flummigt), energin från målningarna. På ett sätt är det ju så, för bra känslor är en stark kraft, en “energi”. Det är också därför jag inte har problem med att skiljas från ett verk, målandet ger mig det jag behöver, och när en målning är klar tar nästa vid.

Studio 2

“Fint vatten, men du kanske ska måla till något som får en att fundera”…

Jag är inte av den åsikten att en “riktig konstnär” bara ska måla konkreta budskap, att ett verk måste berätta en historia som en bekant till mig sa: “Fint vatten, men du kanske ska måla till något som får en att fundera”.. Absolut, det finns andra konstnärer som gör det, men min konst är på mina villkor och den handlar om att förmedla en specifik känsla, inte ett budskap. Vi blir matade av budskap all vaken tid, och vårt undermedvetna bearbetar dessa i våra drömmar när vi sover. Jag tycker helt enkelt att vi behöver mer bra känslor i det informationssamhälle vi lever i. 

det här med att tjäna pengar…

Nu när ni vet varför jag målar, kan vi gå in på det här med att tjäna pengar. Det är av någon konstig anledning lite tabu att vara intresserad att tjäna bra pengar som konstnär. Jag vill absolut göra det, även om jag idag är en lång bit därifrån. Ser inget fel i att andra yrkesgrupper tar betalt för kunskap, erfarenhet och arbetstid, och ser inte heller något fel i att enskilda konstnärer gör detsamma, tvärtom.

Ibland tar det en dag, ibland tar det veckor

Många anser att konst är dyrt, men det är lätt att inte se vad som ligger bakom en oljemålning, och hur många andra målningar som lett fram till just denna. Det handlar om åratal av lärdomar som förfinat tekniken, allt som inspirerat till att hitta just rätt ljus och motiv och vad som väcker rätt känslor tar tid. Sen kommer vi till själva skapandeprocessen, verkställandet av erfarenheterna. En oljemålning tar tid, det är inte något som “slängs ihop” lite snabbt. Ibland tar det en dag, ibland tar det veckor. Ibland behöver målningen vila mellan varven för att hitta tillbaka till visionen och rätt känsla, det är helt enkelt mycket som spelar in. Ibland tar det 4 timmar aktivt målande, ibland 30 på ett verk, och oftast vill jag inte räkna på vad en timtaxa skulle landa på om jag slår ut det på en enskild målning, speciellt med det bagage av kunskap och erfarenheter som följer med i priset. Konst är ärligt talat ofta undervärderad från konstnärerna själva. 

Med det sagt, konst är ofta lite för billigt och säkert min också. Det är där jag är nu, men med tiden hoppas jag på förändring och att fler ser att konst inte bara är en vanlig inredningsdetalj utan något som förmedlar mer än så, något som skapar mervärde och förhoppningsvis mer värde.

Tack för ordet!

Erik Björkland